چرا وقتی حرف میزنم صدام میگیره ؟
چرا حس میکنم صدام خشن شده و کیفیتش تغییر کرده؟
چرا موقع حرف زدن نفس کم میارم و خسته میشم؟
چرا وقتی صحبت میکنم توی حنجره و عضلات گردنم احساس درد دارم؟
چرا مجبورم برای حرف زدن تلاش بکنم و به خودم فشار بیارم؟
اگر اخیرا با سوالات بالا مواجه شدین این مطلب برای شماست.
اختلالات صوت ممکنه به علتهای مختلفی ایجاد بشه مثل در معرض مواد شیمیایی یا گرد و خاک زیاد بودن، عفونتهای دستگاه تنفس فوقانی ، ریفلاکس زیاد اسید معده و تروماهای روحی و روانی. یکی دیگه از این عوامل که جز شایع ترینها هم هست عدم رعایت بهداشت صوتیه
حالا این یعنی چی ؟
یعنی موارد بیرونی توی ایجاد مشکل صوتیمون تاثیری ندارن و این خود ما هستیم که با استفادهی اشتباه از صدامون باعث بروز مشکلات صوتی میشیم.
چه کسانی باید بهداشت صوتی رو رعایت بکنند؟
توی بعضی از مشاغل مثل معلم، فروشنده ،مداح، بازیگر، مجری ،خوانندگانحرفهای ، گفتاردرمانگرها و… که صداشون منبع درآمدشونه و شغلشون بهش وابسته است اهمیت رعایت بهداشت صدا چندین برابر میشه.
چطوری میتونم کیفیت صدام رو بهتر کنم؟
مواردی که در ادامه میگم هم پیشگیری میکنه هم درمان !
یعنی اگه به علت استفاده ی نادرست از صداتون دچار مشکل صوت شدین به بهبودش کمک میکنه و اگه که میخواید صدای بهتری داشته باشید چاره سازه.
· مصرف دخانیات ممنوع!
شاید گفتن این حرف کلیشه به نظر بیاد ولی توی خط اول حمله به تارهای صوتی مصرف سیگار و قلیونه.
دود حاصل از مصرف دخانیات سطح تارهای صوتی رو خشک میکنه و باعث تحریک پذیری و آسیب بهشون میشه. توصیه میشه حتی در مکانهایی که دود سیگار وجود داره حضور نداشته باشید.
· خداحافظی با کافئین
نوشیدنیهای کافئین دار مثل قهوه ، کاکائو و نوشابه و همچنین الکل باعث تحریک اسید معده و در طولانی مدت باعث آسیب جدی به تارهای صوتی میشن.
میتونید مایعاتی مثل چای گیاهی، آب میوه و نوشیدنیهای ورزشی رو جایگزین بکنید.
· مایع حیات
سطح تارهای صوتی با غشا پوشیده شده که برای عملکرد درست باید رطوبت کافی داشته باشه
برای همین نوشیدن 8 لیوان آب در طول روز میتونه خیلی مفید باشه همچنین زمانی که هوا سرد و خشک میشه مثل فصل زمستون میتونید شبها بخور آب سرد رو توی اتاق خواب روشن بکنید.
· صدا رو گرم و سرد کنید.
اگه قرار باشه امروز مسابقهی فوتبال بدید قبل و بعد از وارد شدن به زمین چیکار میکنید؟
قاعدتا بدون گرم کردن شروع و بدون سرد کردن تموم نمیکنید. در غیر این صورت ممکنه بدن درد زیادی رو تجربه بکنید.
همین قضیه درمورد تارهای صوتی هم صدق میکنه. اگه که قراره از صداتون زیاد استفاده بکنید مثلا معلمید و اول صبح میخواید وارد کلاس بشید یا خواننده هستید و قراره اجرا داشته باشید لازمه که قبل از شروع صداتون رو گرم بکنید و در انتهای فعالیت صدا رو سرد بکنید.
یک گفتاردرمانگر میتونه توی آموزش تکنیک های صداسازی و گرم و سرد کردن صدا به شما کمک بکنه.
· در محیط های شلوغ و پر سر و صدا صحبت نکنید.
وقتی نویز محیط زیاد باشه (مثل محیط کارخونه) افراد مجبورند که برای غلبه به این صدا با صدای بلندتر از حد معمول صحبت بکنند و یا حتی داد بزنند که باعث فشار روی حنجره میشه
· جیغ زدن و داد زدن ممنوع
گلو پاککردن های مداوم ،گریههای هق هق دار ، خندههای قهقههدار و رفتارهای دیگری مثل جیغ زدن باعث برخورد شدید تارهای صوتی به همدیگه میشه که در بلند مدت باعث ایجاد مشکلاتی مثل ندول روی سطح تارآواها میشه.
از طرف دیگه پچ پچ کردن زیاد هم میتونه تاثیر منفی روی کیفیت و سلامت صداتون داشته باشه.
· استراحت صوتی داشته باشید.
پیشنهاد میشه که اگه 30 دقیقه صحبت می کنید سعی کنید 10 دقیقه کاملاً ساکت باشید.
زمانهایی که مریض هستید بهتره که مدت زمان استراحت صوتیتون بیشتر باشه.
- قرار دادن تلفن بین سر و شونه حین صحبت کردن الگوی اشتباهیه که در مدت طولانی باعث تنش در عضلات گردن میشه و بالتبع مشکلات صوت رو به دنبال داره.
· غذا مثل گلوله است تا خوردیش باید بیوفتی!
اول از همه باید بدونیم که خوردن غذاهای خیلی تند و پر ادویه یا خیلی ترش که باعث تحریک اسید معده بشن برای تارهای صوتی مضره برای جبران این موضوع میتونید غلات کامل، میوهها و سبزیجات رو جایگزین بکنید. این غذاها حاوی ویتامینهای A، E و C هستندکه به حفظ سلامت غشاهای مخاطی کمک می کنند.
مهمه که بدونیم خوابیدن بلافاصله بعد از خوردن غذا میتونه باعث آسیب به صدا بشه.
- بعضی از داروها مثل داروهای سرماخوردگی یا آلرژی ممکنه سطح تارهای صوتی رو خشک بکنه به همین علت نباید سرخود و بدون تجویز پزشک مصرف بشه.
- حین ورزش کردن و انجام کارهای سنگین صحبت نکنید.
حنجره با بستن راه هوایی و جمع شدن نفس در قفسه ی سینه انجام کارهای سخت و سنگین رو تسهیل میکنه اگه که حین انجام این کارها شروع به صحبت بکنید این ساز و کار رو به هم میزنید و باعث آسیب بهش میشید.